fbpx

10 Cara Menangani Kemelesetan Kewangan.

Kemelesetan boleh berlaku dalam masa yang sangat singkat, dan malangnya jika ia berlaku, hanya segelintir sahaja yang mampu untuk mengubahnya. Satu-satunya perkara yang kita mampu lakukan dalam keadaan kemelesetan ekonomi ini adalah dengan membuat persiapan untuk menghadapi nya, iaitu dengan menangani kemelesetan kewangan kita dengan cara yang kita boleh hadapi dengan lebih cepat dan baik.

Satu kaji selidik dari pakar kewangan telah menyenaraikan beberapa panduan khususnya untuk masyarakat mengenai langkah-langkah bagaimana untuk mengukuhkan kewangan anda terhadap kegawatan ekonomi.

1) Jangan Panik. Kemelesetan ekonomi adalah semulajadi

Langkah pertama ketika dalam keadaan kemelesetan ekonomi yang melibatkan kewangan, anda seharusnya dalam keadaan yang tenang dan berfikiran terbuka, ini kerana otak kita tidak dapat membuat keputusan yang bijak dalam keadaan yang panik.

Selain itu dengan membina kita punya kekuatan mental, emosi dan fizikal dan melakukan rutin yang menenangkan, ia dapat membantu anda untuk menerimanya,bahawa kemelesetan ini tidak dapat dielakkan dan ia juga akan berlalu.

“Ekonomi mempunyai musim dan kemelesetan adalah musim sejuk,” kata Dvorkin. “Selepas setiap musim panas yang cerah, daunnya akan berguguran dari pokok-pokok, dan hari-hari semakin pendek dan lebih gelap.”

Erin Lowry,adalah pakar kewangan peribadi dan pengarang “Broke Millennial Takes On Investing” bahawasanya “pasaran saham adalah kitaran” dan kemelesetan adalah “semua bahagian proses”.

2) Sentiasa memastikan simpanan kecemasan yang mencukupi  

Kebanyakan pakar kewangan mengesyorkan bahawa anda mempunyai tiga hingga enam bulan perbelanjaan hidup. A. Lowry mendapati bahawa orang yang berusia dua puluhan dan tiga puluhan mungkin mampu menghadapi tempoh tersebut. Walau bagaimanapun, mereka seharusnya cuba mengasingkan sekurang-kurangnya satu bulan pembelanjaan untuk menampung diri. Tidak mengapa sekiranya bermula dengan nilai yang kecil dengan menyimpan sebahagian gaji anda ke dalam akaun simpanan tinggi.

3) Bayar hutang anda –terutama kad kredit

Selain membina dana kecemasan, anda juga perlulah menyelesaikan semua hutang terutamanya kad kredit. Membayar hutang secara agresif sekarang,terutamanya yang mempunyai faedah yang tinggi seperti kad kredit dapat membantu mengurangkan tekanan dalam keadaan kemelesetan.

4) Membina 2 pembelanjaan : Satu untuk hari ini dan satu lagi “doomsday”

Mint, Tiller dan kebanyakan Bank hari ini membolehkan anda menetapkan sebahagian nilai dan program itu akan mengirakan untuk anda dan anda hanya perlu mengikut nya sahaja.

Disamping perancangan yang anda buat untuk hari ini, anda juga perlu merancang bajet untuk “Doomsday” seperti E.lowry nyatakan

Bajet Doomsday adalah pelan yang dilaksana apabila berlakunya pengurangan yang ketara dalam pendapatan, yang menumpukan perhatian kepada perbelanjaan keadaan yang kritikal dan bertujuan untuk membawa wang yang cukup untuk menampung keperluan tersebut,” kata E.Lowry, yang menulis tentang konsep ini secara meluas untuk membentuk kesederhanaan .Apabila membuat bajet Doomsday, anda perlu menganggap sekiranya berlaku apa-apa yang buruk  dan merancang apa yang seharusnya anda bayar untuk meneruskan hidup seperti sewa, barangan runcit dan pengangkutan . Selain itu ada beberapa perkara yang tidak perlu ada dalam senarai yang ada tidak perlu bayar contohnya menjadi keahlian gim, makan luar dan Netflix.

5) Kepelbagaian Portfolio pelaburan

“Anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 40 peratus wang tunai yang setara, seperti pasaran wang, CDs atau bon jangka pendek dan jangka masa terdekat,” kata Danielle Kunkle Roberts, penulis kewangan peribadi dan co-founder of Boomer Benefits.”Satu lagi peratusan  perlu berada dalam stok supaya anda boleh terus mendapat pendapatan.Jika anda lebih muda dan masa masih menyebelahi  anda, pertimbangkan purata kos ketika berada dalam kemelesetan. Anda mungkin boleh beli beberapa saham pada peringkat   bawah tetapi anda juga akan membeli mereka pada membuat kemajuan yang boleh membantu anda meningkatkan pelaburan keseluruhan anda.Anda mahu kekal fokus pada matlamat jangka panjang anda dan bukan pada keadaan ekonomi semasa. “

6) Kekalkan pelan persaraan anda

Sekiranya anda sudah hampir bersara , E. Lowry mengesyorkan  anda untuk bertemu dengan perancang kewangan “sekurang-kurangnya bertemu satu kali untuk mendapatkan khidmat sebagai salah satu strategi persaraan anda untuk memastikan anda berada dalam keadaan yang baik.”

Selain itu juga jika tempoh bersara tidak lama lagi, anda boleh merujuk kepada jabatan HR anda tentang pelan pesaraan anda.”Mereka mungkin tidak dapat memberi anda nasihat kewangan, tetapi mereka boleh membantu anda dengan memberitahu bagaimana untuk anda melabur,” kata Dvorkin

7) Menggunakan money saving apps (Robo adivor)

Sekiranya anda belum lagi menggunakan money savings apps ini , sekarang adalah masa untuk memuat turunnya.”Isteri saya dan saya Menyimpan beratus-ratus dolar setiap tahun menggunakan Ibotta, Swagdolar, Rakuten, dan drop(money savings apps),” kata David Cahill daripada Finance Superhero.”Money saving app ini membantu kami mendapatkan kembali pulangan tunai yang mudah dan Kad Hadiah untuk perbelanjaan kebiasaan, setiap hari.”

8) Meningkatkan pendapatan melalui kerja sampingan

“Mempelbagai aliran pendapatan,  dengan melakukan kerja sambilan tidak kira apa-apa  seperti menjadi pemandu penghataran  untuk freelancing kepada penjaga anak, menjual barangan [online] , bekerja separuh masa dalam peruncitan, dan terutama bekerja dalam musim permintaan pekerjaan tinggi,” kata Lowry.Bulking

Dengan meningkatkan pendapatan melakukan kerja sambilan juga boleh membantu anda untuk langkah yang ke dua (Sentiasa memastikan simpanan kecemasan yang mencukupi )

“Memilih bahagian yang mampan, fleksibel dan menjimatkan setiap ringgit yang anda peroleh akan membantu meningkatkan dana kecemasan dengan cepat dan juga akan memberikan manfaat kepada penambahan aliran tunai jika anda kehilangan pekerjaan anda apabila berlakunya kemelesetan,” kata Cahill.

9) Menampilkan diri anda sebagai pekerja yang berkemampuan

Kemelesetan merupakan  kos kerja, dan dalam kegawatan yang besar ini, pelbagai sektor telah terjejas secara negative ,walaupun Jabatan polis .Untuk memastikan anda menonjolkan ,pastikan  resume anda sentiasa up to date (termasuk di LinkedIn,jobstreet) dan dengan itu anda akan menjadi yang teratas dan mampu menunjukkan nilai anda kepada majikan  dan membuktikan yang anda layak  tercalon dalam pengambilan pekerja.

“Anda mungkin mahu ingin meningkatkan kemahiran kerja  dengan mengambil beberapa bahagian dalam jabatan lain di tempat kerja anda, jika mampu,” kata David Bakke, pakar kewangan peribadi di Money Crashers. “Syarikat mungkin mengurangkan pekerja jika berlakunya kemelesetan.Oleh itu, buuktikan kepada majikan bahawa anda sorang yang berharga di bahagia lain selain kerjaya semasa anda.”

10) Kesempitan menghadapi hutang dan segera mendapatkan pertolongan

“Pengakhiranya, keadaan kewangan dan mental merupakan sama penting dengan kesihatan fizikal anda,” kata Leslie H. Tayne, Esq, seorang peguam kewangan dan penulis “Life & Debt: A Fresh Approach To Achieving Financial Wellness”. “Sekiranya anda sakit, anda pasti akan berjumpa dengan doktor, jadi jika kewangan anda tidak kukuh, anda harus mencari seorang yang professional dalam  kewangan. Tidak perlu malu untuk meminta pertolongan, dan ada sesorang yang profesional di pihak anda akan membantu meringankan tekanan yang anda rasa. “

Dvorkin mencatatkan bahawa,anda tidak perlu membayar seorang profesional untuk mendapatkan bantuan, kerana kebanyakan mereka bukan hanya ingin mendapatkan keuntungan  tetapi menawarkan bantuan percuma.

“Sekiranya kemelesetan mempunyai sisi terang , yakinkan orang untuk menghubungi agensi kaunseling kredit,” kata Dvorkin. “Nonprofit ini dikendali oleh kaunselor kredit yang disahkan,dan menganalisis hutang anda secara percuma.